Denemeniz Gereken Kahveler

Türkiye’de birçok kaliteli kahve firması, işinde yetkin kavurucu ve çok güzel kahveler var. Bilmeyenler için şöyle anlatayım: Kahveler yıla göre ve mevsimsel döngüler olarak satışa sunulur, bir bakarsınız herkeste aynı nitelikli Guatemala kahvesi vardır, satılır, biter bir daha bulamazsınız. Öte yandan ticari kahvelerde de hep aynı kahveyi almıyor olabilirsiniz, Brezilya olarak aldığınız kahve siz bazen anlamadan biter, stoktan eritilir sonra yeni serisi gelir, tadı biraz değişir ama içmeye devam edersiniz.

Bir kahvenin sonsuza dek aynı tat ve şekilde bulunamayacağını hatırlatarak yazıma başlıyorum.

Sonradan gelen edit: Bundan daha kapsamlı bir KAHVE SEÇME REHBERİ yazısı yazdım, göz atmanızı tavsiye ederim : Kahve Seçme Rehberi – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)

Sizlere anlatmak istediğim kahveler aslında tatları güzel diye değil, kahve hobinize katkısı olacağını düşündüğüm için “Denemeniz Gereken Kahveler” kategorisindeler.

Starbucks’tan iki adet öneri kahve

Starbucks Veranda

Benim Starbucks’tan en sık aldığım kahve. Çok gündelik, sakin, yumuşak bir kahve, Starbucks’ın en açık kavrumu. Bunu tavsiye etmemdeki sebep şu; Starbucks’ın en açık kahvesi olmasına rağmen piyasaya göre orta kavrum sayılabilir. Bakın bakalım açık/orta kavrum kahve seviyor musunuz?

Bu kahve bir şey daha öğretiyor açık-orta ya da koyu kavrum demek; kesin çizgilerle ayrılmayan göreceli bir durum.

Veranda Blend Kavrulmuş ve Öğütülmüş Kahve | Starbucks Evinizde (starbucksathome.com)

Starbucks Verona

Veranda’nın tam zıttı çok koyu bir kahve. Bu kahveyi alıp demleyin tadına bakın, koyu olmasına rağmen French press ile yapınca lezzetli bir kahve. Elinizde tutup Veranda ile kaşılaştırın inceleyin ama bitirmeyin ağzını kapatıp saklayın. Bu sizin kahvede ilerleyişinizin aynası olacak, bir çok kahve demleyin/biraz zaman geçsin/kendinizi geliştirin, bir süre sonra kahveyi açın bakın koklayın hoşunuza gidiyorsa pek ilerleme olmadı demektir. Kokusundan mideniz bulanınca nereden geldiğinizi hatırlatacak size.

Caffè Verona | Öğütülmüş Kahveler | Starbucks® Evinizde (starbucksathome.com)

TAFT

Dünyanın en güçlü kahvesi olduğunu iddia eden Taft. Normal bir kahvenin 2 katından daha yüksek kafein oranı olduğu iddia ediliyor. İddia diyorum çünkü somut bir veri yok.

Sonradan gelen edit! (22.09.2021)

Düzeltme : Taft markası iletişime geçti ve belgelerini yolladılar, benim gözümden kaçmış, görmemişim, bilmiyormuşum ama artık gördüm biliyorum. Sizle de paylaşıyorum; SGS Labaratuvarlarında yaptırdıkları testler sonucu 23164 mg (random sayı gibi) kafein çıkartmışlar. Bu rakamlar beni tatmin eder. Siz de belgelerini kontrol edebilirsiniz.

Taft’ı kafein ve tat ayrımını yapın diye tavsiye ediyorum. Kafein ağızda biraz kuruluk yapıyor, gerçekçi bir tadı yok. Sertlik ya da acılık olarak düşünürseniz Starbucks’ın kahveleri daha sert. Karşılaştırma yapın. Güzel bir deneyim olacaktır. Taft’ı espressoda kullanan mekânlar var, evde espresso makinesi varsa siz de deneyebilirsiniz. Aslında Espressoda güzel oluyor.

Kahveyi kafein almak için içiyorsanız, çok zorlamayın; iki bardak için.

TAFT Coffee Co. | Dünyanın En Güçlü Kahvesi– Taft Coffee

Blend vs Single Origin Kahve Nedir?

Araya iki adet kısa bilgi sıkıştırmam gerek. Blend (Harman) ve single origin konularına değinmek istiyorum. Blend (Harman): Kahve zincirleri büyük ölçüde harman kahveler kullanırlar, nispeten ticari olarak daha ucuz kahveleri karıştırarak diledikleri tadı yakalamaya çalışırlar. Bir de harman kahvelerin sürekliliğini sağlamak biraz daha kolaydır. Pahalı/ucuz/kaliteli/kalitesiz harman kahveler olabilir ön yargılı olmamak gerek.

Single Origin: Tek kökenden gelen kahve demektir biraz geniş bir tabirdir. Bazen ülke, bazen bölge, bazen bir çiftlik olarak ifade edilebilir. Geldiği kökene göre tek üretici-tek çiflik-tek bahçeye göre daralabiliyorsa daha pahalı olur. İyisi var kötüsü var yine ön yargılı yaklaşmayın.

Yukarıda saydığım üç kahve blend -harman- kahvelerdi şimdi biraz single origin önereceğim.

Petra Acme

Acme aslında bir markalama işi; içerisindeki kahve zaman zaman değişiyor. Sezona göre hasata göre hep değişiklik gösteriyor sitesinden bakabilirsiniz. Nitelikli kahve deneyimlemek için Acme çok güvenli bir başlangıç. Kaliteli bir şirketten bilindik bir single origin deneyimlemek için birebir.

Acme bize başka bir şey daha öğretiyor; kahve bir zirai ürün, aynı kahveyi bir daha bulamamanız çok normal. Hasat yılı değiştikçe kahvenin tadı da değişiyor. Bazen beğendiğiniz ve bildiğiniz bir kahve bir anda bitebiliyor.

Petra Acme zannedersem Anadolu’da kahve dükkanlarında en çok kullanılan nitelikli kahve, nerede içsem anlıyorum.

ACME | Petracoffee.com

GOLDEN CEREMONY

Cofferem markasından Golden Ceremony aslında yine Acme gibi bir markalama işi. Blend değil, single origin seçkisi yapıyorlar. Ben espresso olarak tüketip çok sevmiştim ama kahve makinesi ve french presste de güzel sonuç alabiliyorsunuz.

Ne öğrendik bir kahvenin espresso yapılabilmesi için illa espresso yazmasına gerek yok.

Golden Ceremony Espresso&Filtre – Coffeerem Roastery & Works

Etiyopya Yirgacheffe

Marka söylemeyeceğim; aldığınız ay içerisinde kavrulmuş, açık kavrum, bir Etiyopya Yirgacheffe Gr1 deneyin. Nokta atışı.

Bu kahve çoğunlukla yasemin kokusu ve floral tadım notalarıyla anılıyor. Aşırı beğenebilirsiniz veya hiç beğenmeyebilirsiniz. Ama deneyimlemeniz gerektiğini düşünüyorum.

Bu yazımda küçük çaplı tavsiyelerde bulunmak istedim Umarım beğenmişsinizdir.

Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever

Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.

Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube

Bundan daha kapsamlı bir KAHVE SEÇME REHBERİ yazım var, göz atmanızı tavsiye ederim : Kahve Seçme Rehberi – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)

Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Espresso Yapım Videosu

Zamanında Gaggia New Classic kullanıyorken başından sonuna espresso yapma şeklimin videosunu çekmiştim. Bence amatör gözle bakınca

Coffee Ness – Çayırova

Cafe önerilerinde bu sefer Kocaeli – Çayırova’dan bir işletmeyi sizlere tavsiye etmek istiyorum. Coffee Ness yeni